نمایشنامه صوتی بیابان تاتارها نوشته دینو بوتزاتی

از کتاب صحرای تاتارها

نمایشنامه صوتی بیابان تاتارها نوشته دینو بوتزاتی در صبح یکی از روزهای ماه سپتامبر، «جیووانی دِریگو» که به تازگی از دانشگاه افسری فارغ التحصیل شده بود، برای خدمت راهی قلعه ی باستیانی شد. آنجا اولین محل خدمت او بود. او در راه با افسری به نام «اُرتیست» آشنا شد و هر دو راهی شدند…

برخلاف تصور جیووانی، آنجا قلعه ای کوچک و متروک و خلوت بود. پس او در هنگام تسلیم مدارک خود به خانم سرگرد «ماتی» خواست تا او را به شهر برگردانند، اما سرگرد ماتی او را راضی کرد که مدت چهار ماه در آنجا بماند و بعد برود. جیووانی از او خواست ترتیبی بدهد تا منطقه ی حفاظت شده را ببیند، اما سرگرد به او گفت که آنجا فقط یک بیابان است و چیزی برای دیدن ندارد. همان شب، ستوان «مورل»، مخفیانه، بیابان را به جیووانی نشان داد. جیووانی فردای آن روز به مدت بیست و چهار ساعت به عنوان سرپرست گروهان سوم انتخاب شد و به آنجا رفت و در آرامش آنجا را دید.

چهار ماه از آمدن جیووانی به آنجا گذشته بود که طبق سفارش خانم سرگرد ماتی، دکتر برای جیووانی گواهی صادر کرد که او به علت بیماری باید به شهر برگردد، اما او به خاطر دریافت رموزی از قلعه و بیابان حفاظت شده، تصمیم گرفت در آنجا بماند.

دو سال گذشت و جیووانی که روزی به عنوان فرمانده ی پاسگاه انتخاب شده بود، لکه ای سیاه را در منطقه دید. او حدس می زد که آن لکه همان دشمنانی هستند که قصد حمله دارند، اما سربازی تازه وارد گفت که این لکه، اسب من است. در راه بازگشت به قلعه سرباز به سراغ اسب رفت تا او را با خود به قلعه بیاورد، اما چون اسم رمز را نمی دانست به‌وسیله ی نگهبان قلعه کشته شد.

روزها از پی هم گذشت و حالا چهار سال از آمدن جیووانی به آنجا می گذشت که دوستی به او گفت قبل از اینکه بیشتر وابسته شود، از آنجا منتقل شود و به شهر برود. اما بعد از پیگیری معلوم شد که تعداد بسیاری از افسران و نیروهای آنجا درخواست بازگشت به شهر را داده اند و مدتی طول می کشد تا با انتقال جیووانی موافقت شود. علاوه بر جیووانی اُرتیست نیز از نیروهایی بود که در قلعه ماندگار شده بود.

دینو بوتزاتی نویسنده اهل ایتالیا بود. معروف‌ترین کتاب او رمان بیابان تاتارها است که شهرت جهانی یافته است. از این کتاب فیلمی هم ساخته شده که فیلمبرداری آن در ارگ تاریخی بم در ایران صورت گرفته است.

کتاب صحرای تاتارها

دینو بوتزاتی، نویسنده نامدار ایتالیایی، در سال ۱۹۰۶ در شهر بلونو از شهرهای استان ونیز ایتالیا به دنیا آمد. اولین رمان بوتزاتی- «بارنابوی کوهستان‌ها» — نام این نویسنده را بر سر زبان‌ها انداخت. در سال ۱۹۵۸ کتاب «شصت داستان» بوتزاتی جایزه معتبر استرگا را برای نویسنده به ارمغان می‌آورد و در سال ۱۹۶۰ رمان «تصویر بزرگ» به چاپ می‌رسد (که اولین رمان علمی- تخیلی در تاریخ ادبیات ایتالیا به حساب می‌آید).

داستان کولومبره در زمره بهترین داستان‌های کوتاه بوتزاتی است. تعداد زیادی از داستان‌های او توسط کارگردانان معاصر ایتالیا به فیلم درآمده که برای نمونه می‌توان از فیلم‌های «بارنابوی کوهستان به کارگردانی ماریوبرنتا»، «یک مورد بالینی (اوگوتونیاتزی)» و «صحرای تاتارها به کارگردانی والریو زورلینی» نام برد. بسیاری از صحنه‌های فیلم صحرای تاتارها در ارگ بم فیلمبرداری شده بود. پیشینه ترجمه‌های این نویسنده در زبان فارسی به دهه پنجاه بازمی‌گردد.

سرانجام دینو بوتزاتی در سال ۱۹۷۲ در سن ۶۶ سالگی به علت ابتلا به سرطان لوزالمعده درگذشت.

کتاب مرجع

The Tartar Steppe (Il deserto dei Tartari) — 1940 Author: Dino Buzzati Genres: Novel, Fiction

کارگردان: میکائیل شهرستانی

بازیگران محمدحسن عشقیان , بهرام سروری نژاد , مینا شجاع , امیرعباس توفیقی , مهدی طهماسبی , احمد شمس آصف , مهدی كاشانیان , علی میلانی , محمد یگانه , مسعود زنوزی راد , صمد پل سنگی , ایوب آقاخانی , مهدی نمینی مقدم , احمد ایرانی خواه , عباس وفایی , اسماعیل بختیاری , هرمز سیرتی , مهدی صباغی , رضا عمرانی , رحمان باقریان , راضیه مومیوند , مهدی نمینی مقدم , احمد ایرانی خواه , علی زرینی , بهروز مسروری , نورالدین جوادیان , نورالدین شجره , حبیب بختیاری , فریبا طاهری , علی سلیمانی , فریدون محرابی , رضا بختیاری , مصطفی عبداللهی , میكائیل شهرستانی

#نمایشنامه_صوتی #دینو_بوتزاتی #بیابان_تاتارها 00:00:00 بخش اول 00:21:28 بخش دوم 00:45:19 بخش سوم 01:09:51 بخش چهارم 01:33:28 بخش پنجم 01:54:39 بخش ششم 02:18:00 بخش هفتم



source https://medium.com/@golstar/%D9%86%D9%85%D8%A7%DB%8C%D8%B4%D9%86%D8%A7%D9%85%D9%87-%D8%B5%D9%88%D8%AA%DB%8C-%D8%A8%DB%8C%D8%A7%D8%A8%D8%A7%D9%86-%D8%AA%D8%A7%D8%AA%D8%A7%D8%B1%D9%87%D8%A7-%D9%86%D9%88%D8%B4%D8%AA%D9%87-%D8%AF%DB%8C%D9%86%D9%88-%D8%A8%D9%88%D8%AA%D8%B2%D8%A7%D8%AA%DB%8C-c1861a8616f7?source=rss-8c767f30b98d------2

نظرات